sonarpak (sonarpak) wrote,
sonarpak
sonarpak

Sci-fi sidestory kiegészítések

Nnna, kitörölgettem innen a "magánéleti" baromságaimat, szóval most már tudom használni írós cuccokhoz.

Mivel nem akarom magát a történetet terhelni az egyéb információk odahányásával, leírok ide pár cuccot, ami érdekes/szükséges a történet mélyebb megértéséhez. (Mert olyan rohadt mély... XD)

A Nguran - A karaván kifosztása a Plug In Baby című humoromantikus kisregényem sidestoryja. Akinek volt szerencséje hozzá, az tudja, hogy a Plug In Londonban játszódik, kb. 2010-ben, viszont az egyik főszereplő, Naeda, egy másik dimenzióból került oda. Ez a novella róla szól, illetve életének egy meghatározó fordulatáról.

Mi az a CHO-6-os dimenzió?

Naeda innen származik, a történet is itt játszódik. A miénkkel (CHO-5-ös) párhuzamos dimenzió, Naeda "szülőbolygója", a Taedium valaha Föld-típusú volt. (Azóta már tönkrement.)

Ki a rák az a Naeda?

Naeda H-4.2.1AC egy alapprogramozott női kiborg. Gyártásától számítva huzamosabb ideig rendeltetésszerűen dolgozott, majd egy tervező kisajátította, és átépítette. Naeda így elméletileg az ember és a gép közti tökéletes átmenet, ám ő nem nagyon tudja ezt kihasználni. A karját teljesen átalakították: csuklója és ujjbegyei érzéketlenek, ugyanis ezekből képes különböző vezetékeket kilőni. Ezek kötözésre is alkalmasak, illetve bármilyen hálózatba/gépbe be tud velük jutni.

Kiborg?

Kibernetikus organizmus. Nálam a kiborgokat az androidokból (emberi formájú és viselkedésű robot) fejlesztették tovább. Kezdetben a fő különbség az volt, hogy a kiborgok teljesen önálló személyiséggel bírtak és megtévesztésig hasonlítottak az emberekre. Életfunkciók szempontjából is, bár ez típusonként változó.
A kiborgok elnevezésében a számok közül az első a szériát jelöli, az utolsó a típust.
Hiezran kettes széria, tehát közelebb van az androidhoz, mint a négyes szériájú Naeda. Utóbbi szervezete eredetileg szinte teljesen emberi, leszámítva a csontnövekedést/öregedést. Mivel ezek nem megoldottak, a kiborgok 23-24 éves külsővel "születnek", külsejük később mesterségesen módosítható, így tűnhetnek öregebbnek is. Ezt a lehetőséget funkciótól függően vagy kihasználják, vagy nem.
Az emésztőrendszerük általában gyenge, mert élelemkapszulákon élnek, ezért változatosabb táplálék fogyasztása nem előnyös számukra. De képesek lennének hozzászokni.
Típusszám alapján Naeda alapprogramozott, tehát csak olyasmire használják, amire egy technikában jártas ember is képes lenne. (Vagy nem. Női kiborgok esetében az alapprogramozottakat alkalmazzák szexuális célokra. Különösen hasznos, mert az összes kiborg nemzőképtelen, a női példányoknak nincs méhük., kivéve a dajkakiborgokat. Ez az egyetlen méhvel rendelkező női kiborg, gyermekek kihordására és szoptatására használják.)
Hiezran harci kiborg, a fájdalomközpontja manipulált, fizikailag jóval erősebb egy embernél. A kiborgok háborúban való bevetése azért indokolt, mert az emberek féltik a saját bőrüket, az androidok logikai programja pedig nem kielégítő, ha bevetésekről van szó. A harci kiborgok általában gyárilag ivartalanok, ezért az emberek Eunuchoknak csúfolják őket. A kiborgtechnika hajnalán létezett egy kisebb létszámú osztag, amelynek tagjai csak sterilek voltak. A kísérlet, miszerint a sterilek éppúgy alkalmasak hadi célokra, mint az ivartalanok, megbukott, ezért a továbbiakban megszüntették ennek a típusnak a gyártását.
A kiborgok külseje egységes és jellegzetes, hogy ne téveszthessék őket össze az emberekkel.
Etikai szempontból nincs standard, bolygónként változóan ítélik meg a kiborg-jelenséget. Gyártásuk helye a Taedium, ahol semmiféle akadályba nem ütközik az efféle dolgok fejlesztése és forgalmazása.

Nevek

A nevek általában latin séma szerint ejtendők. Taediumon gyakoriak a kettős hangzók.
Mivel a fajok nemének megkülönböztetése néha nehéz, ezért a ngurani hagyomány alapján a nőnemű egyedek nevei kötelezően a-ra, a hímeké n-re végződik.
Újabb keletkezésű neveknél ez nem okoz problémát, pl.: Meanon, Yrakan, régebbieknél azonban furcsa hangzást eredményez, pl.: Jatn.
A Nguranon a kezdőhang mindig néma. Nguran -> 'guran', zvapi -> 'vapi', Lljonna -> 'ljonna'
A ngurani faj elnevezése azonban idegen eredetű, ezért az erraktarban az e is ejtendő.
A ngurani hagyomány: A ngurani eredetileg egy természeti nép, istenük a kétlényű Ngura-Ngura, aki egyként nemtelen, az Egész. Ám létezik női és férfi megjelenési formája is. (A Ngura-Ngura név egybeolvasásából 'gurangura' -> Nguran és Ngura.) Az ő neveik ihlették a galaxisszerte elfogadott keresztelési szabályt.
 

Tags: plusz infó, sidestory, írás
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 1 comment